Analytische vaardigheden

Wat zijn analytische vaardigheden

Analytisch denken is oog hebben voor detail. Tegelijkertijd het geheel kunnen zien en ook de kleinere details opmerken. Accuraat kunnen zijn. Die fouten ergens uithalen die anderen over het hoofd zien. Voor sommigen betekent dit pietluttig zijn, steeds maar bezig zijn met de kleinste dingen. Wanneer je analytische vaardigheden bezit, kan dit juist veel voordeel opleveren.

Waar kun je het voor gebruiken

Beroepen waarvoor het hebben van analytische vaardigheden handig zijn, zijn bijvoorbeeld: archivaris of laborant. Bij deze twee beroepen dien je details in de gaten te houden. Het is niet handig wanneer je, als laborant, een bepaalde waarde over het hoofd hebt gezien. De uitslagen van een test zullen geheel anders uitpakken en de gevolgen zijn dan vaak niet meer de overzien. Binnen het werk als archivaris kun je het ook niet permitteren om details niet op te merken. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk dat er een belangrijk document wordt vernietigd, terwijl dit helemaal niet mocht.

Veel denkwerk

Als iemand met analytische vaardigheden ben je bijna altijd met denkwerk bezig. Om je werk goed uit te voeren is het daarom belangrijk goed voor je zicht en ontspanning te zorgen. Wanneer je ogen minder scherp zijn, gebruik dan een bril en combineer inspanning met ontspanning. Zo kun jij je werk goed volhouden en daar heeft iedereen profijt van!