Conceptuele vaardigheden

Vaak lees je in taakomschrijvingen of vacatures dat er gevraagd wordt naar goede conceptuele vaardigheden. Maar wat wordt er met deze uitdrukking nu precies bedoeld? In deze tekst leggen we uit wat de term precies betekent.

Wat zijn conceptuele vaardigheden?

Het woord ‘conceptueel’ is afgeleid van het woord ‘concept’. Een concept is per definitie iets dat begint in de gedachtenwereld. Het is een idee of ontwerp van iets dat nog nader uitgewerkt dient te worden. Als er bijvoorbeeld een bepaald doel wordt gesteld, begin je met het verwezenlijken van dat doel met een beginstelling of concept. Wanneer je dit hebt uitgewerkt komt het uiteindelijke doel in zicht. Concepten zijn dus op een situatie van toepassing zijnde gedachten.

Het woord ‘conceptueel’ en vaardigheden

De combinatie ‘conceptuele vaardigheden’ betekent dat je als persoon in je werk de vaardigheid hebt idee├źn te bedenken en uit te werken. Je bent in je denkwijze creatief, origineel en weet dit doelgericht toe te passen. De toepassing van conceptuele vaardigheden is zeer breed, aangezien alles dat men tot doel stelt, begint met concepten die verzonnen zijn door mensen. Nu begrijp je waarschijnlijk ook waarom conceptuele vaardigheden bij veel banen zo belangrijk zijn. Ze zijn bijna altijd nodig.