Vaardigheden voorbeelden

Vaardigheden

Het gaat tegenwoordig in deze wereld om kennis en vaardigheden, ook wel ‘knowledge and skills’ genoemd in het Engels. Competentie, nog een woord dat in principe hetzelfde betekent, en nogal in de mode is. Wanneer je ‘vaardigheden training’ of ‘competentie training’ opzoekt in Google, belopen de zoekresultaten de duizenden. Maar wat zijn vaardigheden, en voorbeelden daarvan?

Wat is het?

Een vaardigheid of competentie is simpelweg het kunnen oplossen van een probleem, of het kunnen uitvoeren van een moeilijke handeling.

Vaardigheden voorbeelden

Niet alles wat men kan oplossen of uitvoeren is een vaardigheid. Hier zijn enkele voorbeelden van wat doorgaans tegenwoordig als vaardigheid wordt beschouwd.

Vaardigheden voorbeelden:

Werk-gerelateerde vaardigheden voorbeelden: smederij, bouwvakwerk, architectuur, Ontwerpen, schilderen of ander handwerk. Maar ook organisatie-vermogen, opgeruimdheid en snelheid van werken kunnen werk-gerelateerde vaardigheden zijn. Communicatie vaardigheden voorbeelden: verbale overtuiging, non-verbale uitdrukking, actief luisteren en ‘tussen de ljnen lezen’. Al deze vaardigheden voorbeelden hebben te maken met het effectief overbrengen of ontvangen van een boodschap tussen twee of meer mensen. Sociale vaardigheden voorbeelden: empathie, respect en zorg voor anderen.